Industri 4.0/ IIoT

Industrien er i stor digital udvikling, og derfor er der også mange virksomheder som får lavet IoT-systemer, for at digitalisere deres processer, produkter eller produktionen.

I dette oplæg sætter vi fokus på Industri 4.0, udviklingen i industrien og hvordan den nye revolution skaber værdi i industrivirksomheder i dag.

Tid: 3 min læsetid

Emne: Industri 4.0

Forfatter: Maria Goltermann

Iterator IT

Hvad er Industri 4.0?

Industrien som vi kender den idag, har været igennem en stor teknologisk transformation i de sidste mange år. Alt har ledt op til det, som vi idag kender som Industri 4.0, IIoT eller Industrial Internet of things.

Industri 1.0

Den første revolution skal vi helt tilbage til omkring årtiet 1770. Det var her man gik fra det hånddrevet arbejde til maskiner, og fra landbrug til de første fabrikker i verdenen. Dengang blev der brugt damp og vandkraft.

 

Industri 2.0

Ca. 100 år senere kom der elektricitet, hvilket førte til automatisering og samlebånd, som stadig er en stor del af de fabrikker vi ser i dag.

 

Industri 3.0

100 år senere igen, kommer computeren til. I denne tid blev det muligt, at få computere til at overtage noget af arbejdernes opgaver på fabrikkerne.

 

Industri 4.0 

Den nyeste revolution kigger ikke blot på individuelle elementer af fabrikken eller virksomheden, men mere på hele netværket af datamatiseret maskiner, så de nu kan snakke sammen. Det er det vi kalder intelligente fabrikker. Den underlæggende teknologi til denne revolution, er det vi kender som Internet of Things. Maskiner har nu sensorer i sig, så de kan blive forbundet til disse netværks, og på den måde kan de kommunikere med hinanden. Med den viden maskinerne deler med hinanden kan de diagnosticere deres eget problem, og alarmere hvis der er noget der er ved at gå galt inde i maskinen.

Derudover producerer maskinerne store mængder data (big data), som man nu er i stand til at bruge og analysere. Desuden bruger industrien også kunstigt intelligens og machine learning til at forstå dataet.

Predictive maintenance er også blevet et buzzword i industrien, det betyder at en maskine kan fortælle, at den indenfor et par dage vil gå i stykker og derfor skal vedligeholdes. Det er herved muligt at fikse ting, inden de sker.

Det er også muligt at få forskellige maskiner, robotter og droner til at snakke og arbejde sammen på tværs af forsyningskæden via Industri 4.0. Det er det vi kalder Inter-connected supply chain.

Med denne nye revolution, skal vi gentænke vores forretning, så vi kan tage den fra den 3. revolution til den 4. Her skal vi bl.a. tænke på hvad vi kan og hvilken rolle vores ansatte vil spille i det nye setup, og hvilke data vi skal bruge fra vores maskiner.

Hvordan skaber det værdi for industrivirksomheder?

 

Sætter man sig ind i industri 4.0, og det der bliver sagt og skrevet om det, så ved man nok også at eksperter siger at, industri 4.0 har en estimeret potentiel værdiskabelse på 3.7 billioner dollars i 2025. Med det sagt så ved vi også godt at, det kan være svært at se hvor industri 4.0 kan skabe værdi i virksomheden. Vi har nemlig en tendens til at ville finde værdi i områder af vores forretning, vi allerede kender. Men med industri 4.0 finder og skaber virksomheder værdi uden for deres comfort zone.

Når industrivirksomheder skal have værdi af industri 4.0, skal der tages fat i konkrete behov og use cases. Vi ser forskellige cases i forskellige industrivirksomheder. Her er nogle eksempler på projekter som har skabt værdi for industrivirksomheder her:

Overblik over nedetid i produktionsapparater

Automatisering af produktionsprocesser

Beskære vedligeholdelsesudgifter ved at være på forkant inden der sker fejl i produktionen

Kvalitetssikring af produktionsprocesser

Automatisk alarmeringer og placeringssporing

Monitorering af maskines tilstand

Monitorering af produktkvalitet

Iterator IT

Iterator IT er et af Danmarks førende IoT-udviklingshuse, vi har især specialiseret os indenfor Industri 4.0. Vi kender derfor også til de komplekse forretningsmodeller der findes i Industrien. Vi har igennem flere år hjulpet industrivirksomheder med at, udvikle deres Industri 4.0 projekt. Her har vi ikke blot taget over, når softwaren skulle udvikles, men vi har hjulpet virksomheder fra bunden med at, kigge på de forskellige elementer af virksomheden, indtil vi har fundet en konkret use case, der har kunne skabe værdi for virksomheden. I nogle tilfælde har vi også været den primære drivkraft, som har styret projektet i mål sammen med en projektleder i virksomheden.

Vi bygger softwaren til projektet, dvs. cloudløsningen og det visuelle til platforme eller applikationer. Men vi har dygtige og erfarne samarbejdspartnere, som igennem mange har udviklet hardware. Derfor er vi også i stand til at tilbyde end-to-end IoT-løsninger.

Er I i tvivl om hvad industri 4.0 kan gøre for jer, så er I meget velkommen til at kontakte os enten via vores kontaktformular her eller ring til Casper på +45 31 39 05 69

Gråt Iterator IT logo uden tekst