Hvad er IoT

En introduktion til en af tidens mest fremadstormende trends

Et køleskab, som automatisk bestiller mælk, når den sidste på hylden er drukket. En bil, der fornemmer dens omgivelser og kører dig sikkert på arbejde helt uden et menneske i førersædet. En produktionsmaskine, som fortæller dig præcist, hvor mange måneder der går, før den har behov for service. Det lyder måske en anelse sci-fi-agtigt, men virkeligheden er, at alle de tre ting findes. De er nemlig eksempler på såkaldte IoT-enheder – også kendt som Internet of things.

illustration der forklare hvad er IoT

Tid: 12 min læsetid

Emne: IoT

Forfatter: Iterator IT

Har du også hørt om det nye tech-buzzword Internet of things – tingenes internet – eller i daglig tale kaldet for IoT? Det tænkte vi nok. IoT er i rivende udvikling, og det med god grund. En investering i IoT giver nemlig en rigtig god grobund for langsigtet vækst, nye forretningsmodeller, innovative løsninger og forbedrede forhold mellem virksomheder og kunder.

Men hvad er IoT egentlig for en størrelse? Er det noget for alle eller kun de få? Og hvordan kommer du i gang med IoT i din egen forretning? Det finder du svaret på i dette indlæg, hvor vi præsenterer dig for en af tidens (og verdens) mest fremadstormende tech-trends lige nu.

Hvad betyder IoT?

IoT er en forkortelse for ”Internet of Things”. På dansk kalder vi det også tingenes internet eller ”internet i alting”. Selvom Internet of Things i den grad må siges at være et buzzword i denne tid, er IoT også meget mere end det.

IoT er svært at definere, for det kan forstås både meget bredt og meget snævert. Lad os starte bredt. I sin brede forstand dækker IoT over det at forbinde ting i den fysiske verden med internettet – deraf den danske betegnelse ”tingenes internet”.

Sagt med andre ord: IoT er koblingen mellem internettet og fysiske ting.

Når man kobler fysiske ting på nettet, gør man det muligt at kommunikere med den fysiske ting ved at indhente data fra denne fx ved hjælp af små sensorer (det kommer vi ind på længere nede i indlægget). Den indhentede data kan efterfølgende analyseres og blive til indsigter, som kan hjælpe din virksomhed med alt fra effektivisering af forretningsprocesser til mere kontrol over dit private hjem, virksomhedens bygninger, miljøet på arbejdspladsen og meget mere.

Hvor kommer IoT fra? Historien bag IoT

Det lyder måske tosset, men det første skridt i historien om IoT indebærer noget så simpelt som et godt gammeldags væddemål og en brødrister. Lad os starte ved begyndelsen.

I år 1989 præsenterede en mand ved navn Sir Tim Berners Lee for første gang verden for internettet (World Wide Web). Det gjorde han på en teknologikonference. Under samme konference indgik konferencens præsident, Dan Lynch, et væddemål med en deltagende it-udvikler ved navn John Romkey. Væddemålet tog udgangspunkt i, at John Romkey så bestemt mente, at han kunne koble en brødrister på internettet. En mission Dan Lynch ikke mente var mulig at fuldføre.

I 1990 vandt John Romkey alligevel væddemålet, da han overlegent og stolt kunne vise sin brødrister frem – den første ting, der nogensinde blev koblet på internettet.

Det er denne famøse brødrister, der blev startskuddet til det, vi i dag kalder for IoT – Internet of Things, og trenden er ikke stoppet med at rulle lige siden. Tværtimod fremgår det i en nylig rapport fra Business Insider, at der i 2019 var omkring 8 milliarder IoT-enheder i verden. Det tal forventes at være steget til svimlende 41 milliarder i år 2027.

graf over iot-enheder

Hvem kan arbejde med IoT? 

Det korte svar er, at alle virksomheder og organisationer kan arbejde med IoT.

Hvert år ser vi, hvordan IoT er med til at disrupte gamle brancher og endda skabe nye.

Du kender med garanti din branche rigtig godt, og derfor ved du sikkert også, hvor IoT vil kunne gøre en forskel for din virksomhed. Det store spørgsmål er derfor ikke nødvendigvis, hvorfor man bør arbejde med IoT, men i stedet hvordan. Udfordringen for mange virksomheder er her at vurdere, på hvilke områder IoT kan skabe mest værdi for forretningen. Er det for eksempel gennem optimerede processer eller måske en bedre udnyttelse af jeres ressourcer?

Hungrer du også efter at komme i gang med dit eget IoT-projekt? Læs vores indlæg: ”Sådan kommer du i gang med dit IoT-projekt”, og bliv klogere på, hvilke spørgsmål du skal stille dig selv, før du går i gang med dit først IoT-projekt.

Hvordan virker IoT?

I dette afsnit graver vi os et spadestik dybere ned i IoT-verdenen, så hold tungen lige i munden.

For at kunne arbejde med IoT er der overordnet set behov for tre delelementer:

1) Et fysisk objekt (ting), som vi kan hente data fra eller sende til/styre.

2) En IoT-platform, som kan indhente og lagre dataene samt bestemme, hvordan dataene skal udnyttes.

3) Brugere af denne data, som kan skabe værdien.

Hos Iterator IT deler vi de tre delelementer yderligere op i tre overordnede processer kaldet: 1) Dataopsamling, 2) Databehandling og 3) Datavisualisering. Tilsammen skaber de det, vi kalder for IoT-økosystemet.

Går du og drømmer om at:

  • få endnu mere ud af de ressourcer, din virksomhed har?
  • optimere og forbedre jeres driftsprocesser?
  • disrupte jeres branche med helt nye produkter eller services?
  • finde nye værdier i de produkter og services, som I allerede har?

IoT kan være svaret på samtlige af de målsætninger, som listet her.

Vil du vide hvordan? Det er vi heldigvis eksperter i hos Iterator IT, og vi hjælper også gerne dig videre med dit IoT-projekt

illustration der viser hvordan virker iot

1. Dataopsamling – den fysiske ting (objektet)

Når vi skriver, at IoT er forbindelsen mellem fysiske ting og internettet, sidder du måske tilbage med spørgsmålet om, hvad de her ”fysiske ting” så indebærer. Kan man virkelig koble alt på internettet? Som den historiske brødrister så fint demonstrerede er svaret til dette spørgsmål: Ja.

Du kan nemlig koble alt fra bygninger til køretøjer, planter, køleskabe og endda dyr til internettet. Der kan også være rigtig meget interessant data at hente i mindre håndgribelige ting såsom mønstre eller bevægelser, og derfor kan du faktisk også arbejde med mennesker som ting, når du taler om IoT.

For at sige det kort: Alt det, som kan genere data, har potentiale til at blive en IoT-enhed.

Måden, hvorpå du indsamler denne data, vil som oftest være ved hjælp af IoT-sensorer, som enten sidder på eller i dit IoT-objekt og indhenter data. Denne data kan eksempelvis være, hvordan en flok dyr bevæger sig, hvordan en maskine arbejder, eller hvor fyldt en skraldespand er.

2. Databehandling – din IoT-platform

Denne del af IoT skal ses som ”hjernen” i IoT-systemet. Det er nemlig i denne del af IoT-processen, at dine data fra det fysiske objekt bliver modtaget og derefter omformet til meningsfulde indsigter og informationer, som du kan bruge til at forstå din data.

En IoT-enhed kan opsamle data fra mange forskellige sensorer, eller styre forskellige systemer ude i verden. Når en IoT-platform modtager data fra IoT-enhederne, er denne data ofte ikke til meget nytte, før den er blevet bearbejdet. Platformen beregner, omformer og monitorerer din data, og gemmer dataene I et format, hvor de rent faktisk kan bruges til at skabe værdi fremadrettet. Er du for eksempel interesseret i at overvåge oppetid for din maskine, vil platformen løbende tjekke, hvorvidt der stadig er forbindelse til IoT-enheden (maskinen). Hvis du i stedet er interesseret i indsigter omkring brugen af dine enheder eller maskiner, skal platformen i stedet aggregere brugsdata. Der er endda også muligt at forudsige slitagen på dine maskiner, hvorfor du ved hjælp af avancerede algoritmer og statistiker helt kan undgå nedbrud.

På denne måde kan du også bruge dine data til at sætte handlinger eller opgaver i gang andre steder i din virksomhed. Det kan f.eks. være hvis en maskine er løbet tør for olie, og der skal bestilles nyt – ligesom en printer der selv bestiller friske printerpatroner. Det kan alt sammen implementeres og styres i IoT-platformen. Det er netop derfor, man også taler om, at det er i din IoT-platform, det bliver muligt at skabe kommunikation med dine IoT-enheder.

3. Datavisualisering – Brugere

Den tredje og sidste del af IoT-projektet omhandler datavisualisering. Datavisualisering dækker over de forskellige måder, hvorpå en bruger kan få indsigt i og udnytte den indsamlede data.

I mange tilfælde vil den indsamlede data ende på en form for softwareapplikation såsom et dashboard, en app eller på en webportal, hvor brugeren kan interagere med den indsamlede data. Denne softwareapplikation i form af for eksempel et dashboard eller en webportal, kan af brugeren anvendes i daglige praksis og gøremål. Da ikke alle scenarier er identiske for de enkelte brugere, vil der i mange situationer være applikationer, som er optimeret til forskellige enheder. Eksempelvis kan en bruger, der arbejder det meste af dagen i en produktionshal, have størst gavn af en mobilapplikation, der er lige ved hånden. Ligeledes har en bruger, der sidder på kontoret sandsynligvis mere gavn af en webapplikation.

Brugervenligheden af dashboardet afhænger, foruden enheden og designet, også af, hvilke data der bliver præsenteret, og om det er relevant for brugeren. Mange IoT-enheder “snakker” sammen for at kunne omdanne deres værdier til brugbar viden. Man vil derfor sagtens kunne tilknytte et utal af IoT-enheder til én softwareplatform eller ét dashboard, og dermed visualisere relevante indsigter til slutbrugeren.

Derfor er datavisualisering et lige så afgørende punkt i IoT-platformen som selve IoT-enheden, for hvis ikke brugeren kan anvende det data, der er genererer, har platformen ikke meget værdi.

Konkrete eksempler på IoT

Med milliarder af enheder koblet på internettet i dag kan du nok regne ud, at der er næsten uendelige muligheder med IoT. Derfor findes IoT også inden for rigtig mange industrier. Ja, det findes endda i mange af de private, danske hjem. Herunder finder du en række af eksempler på, hvordan IoT kan gøre både dit arbejde og din hverdag lettere.

Hus logo der betyder et hjem

IoT gør din dagligdag i hjemmet lettere

IoT i hjemmet, det såkaldte Smart Home, bliver i stigende grad i stand til at gøre din hverdag lettere. Forestil dig bare en app, som både er forbundet til dine røgalarmer, vandpumpen, hoveddøren, termostaten og lyset i dit hus. Men sådan en kan du holde styr på hele dit hjem fra én app på din telefon, og du kan endda indstille termostaten til kun at være tændt, når der er nogen hjemme, eller alarmen til at aktivere sig, når alle i huset sover. Dette er et eksempel på et IoT-system, som allerede ses i mange private, danske hjem, men også i virksomheder. Går alarmen, eller tænder lyset midt om natten, vil du få en besked på din telefon, så du kan nå at reagere i realtid.

Men IoT kan ikke bare hjælpe dig med at overvåge dit hus, du kan også overvåge dig selv. Ved hjælp af såkaldte wearables kan du monitorere din daglige kalorieforbrænding, din søvnrytme, din puls og din daglige bevægelse. Alt sammen data opsamlet fra en IoT-enhed, som kan hjælpe dig til at få en sundere og mere aktiv hverdag.

Logo af en bil i sort og hvid

Få mere ud af køreturen med førerløs transport

Du har måske allerede hørt om selvkørende biler, men ved du også, at de første førerløse biler allerede er sendt ud på de danske veje? Med en førerløs bil kan du pludselig udnytte din transporttid til at arbejde, læse eller tage en lur, fordi bilens IoT-system klarer alt arbejdet for dig.

Ur logo der betyder nedetid

Undgå nedetid på maskiner med IoT

Som virksomhed kan det være ekstremt dyrt at have en maskine, som er gået i stå. Med IoT-sensorer kan du tracke maskinens arbejde og bevægelser og dermed indsamle data om maskinen. Ved hjælp af dine data i samspil med machine learning og AI (artificial intelligence – på dansk kendt som kunstig intelligens) kan du begynde at forudse, hvornår en maskine vil få brug for vedligeholdelse. Det giver dig også muligheden for at identificere eventuelle problemer, før de bliver rigtigt alvorlige, og på den måde kan du være proaktiv i opretholdelsen af maskinens funktioner.

Logo for en bygning eler virksomhed

Med IoT kan du optimere alt i din virksomhed

Med IoT er det muligt at overvåge og administrere alt fra bygninger til maskiner og køretøjer eller endda dyr som kvæg og grise. Du kan spore alt fra placering til ydeevne, tilstande og miljøfaktorer og derigennem få værdifulde indsigter, som kan muliggøre optimering af processer, reducering af omkostninger, ressourceforbrug mm.

Logo af et øje

Automatiske fodremaskiner sørger for dine dyr, selv når du sover

Selv i landbruget ser vi i dag, at flere og flere inkorporerer IoT i deres daglige arbejde. Her kan sensorer i staldene indsamle data fra fodermaskiner eller fra dyrenes chip og bruge denne data til at styre alt fra foder og vand til temperatur og lys – det hele kan endda automatiseres, så du ikke skal tænke på det selv. Det sikrer dyrene optimale levevilkår og gør landmanden i stand til at reagere, før der opstår eventuelle problemer.

Lastbil logo i sort og hvid

IoT holder øje med din last – også på de lange ture

Inden for transport og logistik er IoT ekstremt relevant. Med de rette sensorer er det nemlig muligt at overvåge både temperatur, luftfugtighed mm. Skulle forholdene være i uorden, får du direkte besked, så der kan handles på problemet med det samme.

Kom i gang med dit eget IoT-projekt – ring til os allerede i dag

IoT kan godt være en anelse overvældende, særligt hvis du ikke har arbejdet med området før. Hos Iterator IT er vi eksperter inden for IoT, og vi er altid klar til at dele vores viden med andre. Uanset om du er på udkig efter at høre lidt mere om IoT, om du søger en sparringspartner eller leder efter din næste IoT-projektpartner, er du velkommen til at give os et kald, så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe dig godt videre.

Iterator IT

Iterator IT er et af Danmarks førende IoT udviklingshuse, vi har især specialiseret os indenfor Industri 4.0. Vi kender derfor også til de komplekse forretningsmodeller der findes i Industrien. Vi har igennem flere år hjulpet industrivirksomheder med at, udvikle deres Industri 4.0 projekt. Her har vi ikke blot taget over, når softwaren skulle udvikles, men vi har hjulpet virksomheder fra bunden med at, kigge på de forskellige elementer af virksomheden, indtil vi har fundet en konkret use case, der har kunne skabe værdi for virksomheden. I nogle tilfælde har vi også været den primære drivkraft, som har styret projektet i mål sammen med en projektleder i virksomheden.

Vi bygger softwaren til projektet, dvs. cloudløsningen og det visuelle til platforme eller applikationer. Men vi har dygtige og erfarne samarbejdspartnere, som igennem mange har udviklet hardware. Derfor er vi også i stand til at tilbyde end-to-end IoT løsninger.

Er I i tvivl om hvad industri 4.0 kan gøre for jer, så er I meget velkommen til at kontakte os enten via vores kontaktformular her eller ring til Casper på +45 31 39 05 69

Iterator ITs logo

Vil du kontaktes af os?

Hvornår vil du helst kontaktes?

2 + 12 =